Westernfengsel

13/09/2010

Et fengsel må vi ha. Hvor skal man ellers plassere banditter, fulle cowboys og andre tullinger som hører til bak lås og slå?

I utgangspunktet tenkte jeg å gjøre dette helt digitalt, kanskje ved å finne et bilde på google som kunne brukes som bakgrunn. Men så tenkte jeg at det sansynligvis blir veldig mye bedre (eller kanskje veldig mye dårligere hvis man ikke får det til) hvis man lager en miniatyr. Da kan man jo selv bestemme hvordan fengselet skal se ut og  fra hvilken vinkel man vil filme. I tillegg får jeg muligheten til å lage en “utbrytningseffekt” ved å la deler av en vegg falle sammen på et velplassert tidspunkt.

Miniatyren har jeg laget i gips. Gips er ikke spesielt dyrt, så hele konstruksjonen kostet kanskje 50 kroner, men da har jeg ikke regner inn prisen for formen jeg brukte for å lage “mursteinene”.  I tillegg kommer kostnaden for maling. Jeg kjøpte en sprayboks på Biltema for 69 kroner, men den holder jo både til dette prosjektet og framtidige miniatyrer.

For å lage ruglete mursteiner fikk jeg lånt en hirstarts.com-form fra min bror, som spiller Warhammer og tilfeldigvis har begynt å lage miniatyrbygninger til dette formålet. Jeg fikk låne The Wizard’s Tower. Denne formen passet veldig bra siden den besto av mange “mursteiner”. I tillegg til noen former som ikke var relevant for dette prosjektet, kunne man lage mursteiner i tre størrelser. Jeg brukte den minste (1.25 x 1.25 cm) og den største (1.25 x 2.5 cm) størrelsen.

Prisen for en slik form form er ca 2-300 kroner, men har du først kjøpt en form har du jo muligheten til å lage masse morsomme miniatyrer i framtiden. Det er mye bra informasjon om hvordan man lager miniatyrer på hirstarts.com, så det er verdt å ta en titt her før man begynner.

Totalt laget jeg 35 små “mursteiner” og 238 store. Bildet under viser hvordan de ser ut enkeltvis.

Jeg brukte helt vanlig skolelim for å lime dem sammen i den formen som vist på bildet under. I tillegg brukte jeg en del “enkeltmursteiner” for å fylle inn åpningen i bakveggen i celle én.

Følgende “moduler” finnes i bildet:

 • Øverst: Tak i to deler.
 • Midten: Bakvegg celle to, bakvegg celle én (i to deler).
 • Nederst: Sidevegg celle to, vegg mellom celle én og to, samt sidevegg celle én.

I bildene under har jeg satt sammen modulene. Her vises fengselet fra ulike vinkler, samt før og etter veggen er revet ned. Jeg har ikke satt inn noe “stålstenger” enda, men det kommer nye bilder når jeg har gjort dette.

Jeg har en teori om at det kanskje hadde blitt hakket bedre hvis jeg hadde malt med pensel i stedet for å bruke spraymaling. Vi får se, det er jo ikke for sent å male et strøk med pensel også.

For å få gjort noe fornuftig med denne miniatyren må jeg ty til litt filmmagi, nærmere bestemt å filme foran en green screen.

I filmen skal jeg bruke miniatyren til å vise en banditt bak lås og slå. I tillegg, for demoformål, skal jeg legge på en eksplosjonseffekt som “sprenger” ut deler av veggen. Dette er mest for å vise hva man kan bruke dynamittgubbene som jeg laget tildigere til.

I videoen under har jeg kastet sammen en liten filmsnutt av dynamittgubben og fengselsminiatyren, sammen med en liten eksplosjon.

4 Responses to “Westernfengsel”

 1. Nice, litt lite blod å gørr, men det kjæm nok :-)
  Bra at Stians dukkelaging endelig kjæm te nytte te noko.

 2. Meget bra film.

  @Tor: Dukkelaging? How rude :)

 3. [...] har tidligere laget en mur-miniatyr, som jeg “sprengte” hull i, ved hjelp av en dynamittgubbe.  Det var riktig nok et [...]

 4. [...] forrige gips-prosjekt fant jeg denne gangen ut jeg skulle bruke noe hardere, og fikk låne litt støpemasse. Denne er 30 [...]

Leave a Reply

*