Bank med hvelv

13/01/2011

I serien av westernbygninger har vi nå kommet til banken. Jeg har planlagt et banktyveri, og da må jeg selvsagt ha en bank.

Denne miniatyren består av to deler, et murhvelv og en tilhørende bygning av tre. Hvelvet laget jeg av gips, mens jeg brukte trepinner fra Biltema til trebygningen. Jeg kommer ikke til å gå i detalj på hvordan jeg laget hvelvet, siden jeg tidligere har beskrevet denne prosessen. Det som er nytt i dette prosjektet er trebygningen, så det blir der hovedfokuset blir.

Hvelvet

Dimensjonen til hvelvet ble ca 12,5 cm x 10,0 cm x 7,5 cm (lengde, dybde, høyde).  Bildene under viser hvordan disse er satt sammen. Jeg skal bruke hvelvet til et bankran, hvor baksiden av hvelvet skal sprenges inn. Jeg har derfor latt det være en åpning bak, som jeg fyller igjen med løse mursteiner. I tillegg har jeg laget en åpning for en dør. Siden jeg ikke er sikker på om jeg skal lage en digital eller fysisk dør, har jeg ikke satt inn noen dør enda.

Over: Bilde fra baksiden av hvelvet, før det er malt. Vi ser døråpningen og “eksplosjonsåpningen”.

Trebygningen

Hele trebygningen er laget av trepinner fra Biltema, og limt sammen med trelim. Jeg har valgt å lage den i deler, og ikke lime disse sammen. Grunnen til det er er at jeg skal kunne filme innsiden fra flere vinkler. På denne måten tar jeg bare bort den delen som blir i veien når jeg filmer.

Trebygningen består av åtte deler. Se bildet under for hvordan disse ser ut. Jeg brukte en grå spraymaling for å få en litt værpreget utseende på utsiden av bygningen. De flatene som vender inn har jeg ikke gjort noe med.

Over: Alle delene til trebygningen.

Seksjonene

 1. Sidevegg – Lengde 10,5 cm, høyde 8,1 cm (5 pinner).
 2. Frontvegg – Frontveggen består av to deler, selve veggen og et skilt.
   Del 1 vegg – Lengde 26,3 cm, høyde 8,1 cm (5 pinner). Ta ut hull til dør og vindu. Se tegningen.
   Del 2 skilt – Lengde 17,5 cm, høyde 4,9 cm (3 pinner). Limes oppå veggen. Se tegningen.
 3. Bakvegg – Lengde 13,6 cm, høyde 8,1 cm (5 pinner).
 4. Tak – Lengde 26,3 cm,  høyde 9,8 cm (6 pinner).
 5. Gulv – Se punkt 4. Gulv og tak har samme dimmensjon.
 6. Platting – Lengde 26,3 cm, høyde 4,9 cm (3 pinner).  Pga reisverket blir gulvet høyere enn plattingen. Jeg har derfor laget en liten trapp (to steg) for å ikke få en glippe mellom plattingen og opp til inngangsdøren.
 7. Sidevegg – Se punkt 1.
 8. Hvelvgulv – Lengde 10,1 cm , høyde 7,1 cm (ca 4,5 pinner).  Også her har jeg laget en liten trapp pga reisverket.

Reisverket

For å kunne sette sammen delene, har jeg laget et slags reisverk på innsiden. Dette har jeg laget ved å lime to trepinner sammen og saget disse på langs. Jeg brukte en del ulike verktøy for å finne det som fungerte best, og kom fram til at det enkleste var å bruke en multikutter. Det tok ganske lang tid, siden jeg ville få de så rett som mulig. Ps, jeg prøvde også med kappsag, men da kom det tresplinter flygende i alle retninger, så styr unna den løsningen.

Jeg har limt reisverket på selve seksjonene, slik at når de settes sammen blir det akkurat plass. På den måten holder alle seksjonene seg sammen uten å måtte limes. Til sammen danner reisverket to rammer, en som går langs frontveggen og en som går langs bakveggen. Tegningen over viser hvordan reiseverket er festet på de ulike seksjonene.

Følgende seksjoner har reisverk:

1 og 7. Sidevegger
2. Frontvegg
3. Bakvegg – Her er reisverket lengre enn selve seksjonen. Bakveggen står ved siden av hvelvet, og reisverket er like langt som bakveggen og hvelvet til sammen.

Detaljer

Skilt – Frontveggen består som sagt av to deler, hvor den øverste delen er et skiltet. Jeg laget en sjablong og malte teksten på helt til slutt. Jeg brukte en font som heter West Test. Den kan lastet gratis ned fra http://www.1001freefonts.com/western-fonts.php.

Dør – For å lage døren delte jeg en trepinne i små deler. Hver del ble ca 5,4 cm lang og 6 mm bred. Disse limte jeg så sammen igjen som vist på tegningen. På baksiden laget jeg en slags Z av enda tynnere trefliser. Se bildet under.

Vindu – Vindusglasset er laget av overhead-ark. Sprossene er laget av tynne fliser av trepinnene fra biltema. Det hele er limt sammen og limt på miniatyren. Se bildet under.

Over venstre: Døren, front og bakside. Over høyre: Vinduet.


Over: Miniatyren før den er malt.

Over: Det endelige resultatet. Forfra.

Over: Det endelige resultatet. Bakfra. Her vises også hullet i hvelvet, og gulvet i hvelvet.

2 Responses to “Bank med hvelv”

 1. Cool :) Du er en kløpper på modelering!

 2. Her har du jo faktisk modella som kan selges som filmsuvernirer etter at filmen har blitt en suksess. Intelligent tenkt.

Leave a Reply

*