Gullbarrer i gips

06/10/2010

Siden jeg har tenkt å ha med et bankran i westernfilmen, og jeg tenkte jeg kunne gjøre noe annet enn å stikke en revolver i fjeset på en bankfunksjonær og få utdelt masse pengesedler, har jeg funnet ut at jeg må lage gullbarrer. Gullbarrer føles også mye mer western ut enn pengesedler.

Jeg har tidligere laget en mur-miniatyr, som jeg “sprengte” hull i, ved hjelp av en dynamittgubbe.  Det var riktig nok et fengsel vi brøt oss inn i,  men effekten blir den samme. Tanken er at vi i tillegg til dette, får se bankranerne bære gullbarrer ut av et bankhvelv.

De eneste utgiftene i forbindelse med dette prosjektet er lim, plastfolie, gips og maling. Jeg brukte ca 300 gram gips pr gullbare, og med en pris på 25 kroner pr kilo gips, løper dette seg til 7 kroner og 50 øre.  Dette vil jo selvsagt være avhengig av hvor stor man lager gullbarren, og hvor mye stein (se lengre ned for mer informasjon) man putter i. I tillegg brukte jeg 70 kroner på gullspraymaling fra Biltema. Den holder nok til en del barrer.

Framgangsmåte

 1. Jeg begynte med å lage en form av en pappeske. Etter litt klipp og lim, kom jeg fram til formen som vises i bildene under. Formen er ikke laget av en bit, men flere som er tapet sammen.
 2. Formen dekkes av et tynt lag skolelim, som så dekkes av et lag plastfolie. Plastfolien gjør at vi kan bruke formen flere ganger. Papp er jo ikke spesielt glad i vann.
 3. Bland sammen 100 gram gips og 1 dl vann. La dette stå noen minutter. Rør rundt en ekstra gang, før dette helles i formen. La gipsen stå til den nesten har stivnet.
 4. Legg oppi småstein. Jeg brukte ca 400 gram. Pass på at steinene ikke ligger helt ut i kantene.
 5. Bland sammen 200 gram gips og 2 dl vann. Se punkt 3.
 6. Når gipsen har stivnet, tas den ut av formen og legges et varmt sted. Den inneholder fortsatt mye vann, og det er det lurt å bli kvitt. Jeg hadde den i stekeovnen på svak varme (100 grader celsius) noen timer for å få ned tørketiden.
 7. Jeg måtte pusse litt på barren for å få den til å bli symmetrisk, samt få bort kanter og ujevnheter.
 8. Når barren var helt tørr, sprayet jeg den med et strøk svartmaling og to strøk gullmaling.

Formen før den er satt sammen

Formen etter at den er satt sammen

Etter at jeg har hatt i det første laget med gips og steinene

Gullbarren før den er pusset og malt

Gullbarren etter at den er malt

Det er to grunner til å ha i småstein. For det første er det behov for mindre gips, slik at de blir billigere. For det andre blir de tyngre, noe som gjør at de ser mer ekte ut når skuespillerne skal håndtere den.

Som vi ser på bildet var det ikke helt lett å få en jevn og glatt overflate, men siden jeg ikke har tenkt å ha noen nærbilder av denne i filmen, så gjør det ikke så mye. Mine barrer veier ca 750 gram, og dimensjonen  er ca 24×8 cm nederst og 19×7 cm øverst. Høyden ble 3 cm.

Siden jeg kun skal bruke disse i en scene der man bærer de fra et punkt til et annet, er det helt greit at de er laget av gips. Hvis de derimot må kunne tåle en litt mer hardhendt håndtering, finnes det andre støpemasser som egner seg bedre. http://www.cchobby.no har for eksempel støpemasse som blir 6 ganger hardere enn gips, og 30 ganger hardere enn gips.

4 Responses to “Gullbarrer i gips”

 1. Fantastisk! Ikkje at æ har hatt med så mange gullbarrer å gjøre, men æ syns den blei veldig autentisk.

 2. Nu har æ lest alle postan! :) Ville bære sei det… ;) Ska prøv å hold mæ oppdatert på filmskaperbloggen din fra nu av… :)

 3. Hei!
  Kam jeg spørre deg hvor du har fått tak i gullmalingen?

 4. Kjøpte spraymaling på Biltema til 70 kroner.
  Link

Leave a Reply

*